Beveiligen van e-mails met digitale ondertekening


Een e-mail sturen met een vervalste afzender? Internetfraudeurs doen het intussen massaal. Veel bedrijven nemen namelijk geen enkele maatregel om e-mail te beveiligen, zelfs niet als ze facturen of andere gevoelige documenten naar hun klanten sturen. Dit zet de deur voor criminelen wijd open. Het zogenaamde phishing, dat de laatste jaren zeer veel voorkomt, is bijzonder gevaarlijk. Fraudeurs sturen e-mails namens bedrijven of andere zogenaamd betrouwbare verzenders om toegang te verkrijgen tot inloggegevens of betalingsinformatie van de ontvangers.

Hoe voorkomt u misbruik van uw e-mail? De beste manier is om een digitale handtekening te maken. Dat is een bewezen oplossing om dit te voorkomen. Met zo’n elektronisch ondertekende e-mail weet de ontvanger zeker dat de inhoud niet is gemanipuleerd en dat de afzender is wie hij of zij beweert te zijn. Het geeft de ontvanger de garantie dat het bericht ongewijzigd en van u afkomstig is. Als de ontvanger ook een certificaat heeft, kunt u versleutelde e-mail verzenden waardoor deze alleen voor de ontvanger te lezen is.

Digitale handtekening of e-mailhandtekening?

De digitale handtekening mag niet worden verward met de handtekening (signature) die u in e-mailprogramma’s kunt instellen. Die signature is het deel dat onderaan de e-mailtekst staat – meestal de contactgegevens van de afzender. Vooral bij zakelijke e-mail is dit zeer gebruikelijk. De Nederlandse overheid onderscheidt twee types elektronische handtekeningen: de gewone elektronische handtekening en de gekwalificeerde elektronische handtekening.

Versleutelen van e-mailverkeer

Een stap verder is het versleutelen van e-mails. Voor het ondertekenen van e-mail heeft de verzender een client certificaat nodig, voor het versleutelen van e-mail wisselen verzender en hun ontvanger hun certificaat sleutels uit. Dit zorgt respectievelijk voor een garantie over de afzender (ondertekenaar) van de e-mail, en over de integriteit van de inhoud: alleen de beoogde ontvanger kan de mail lezen. Uiteraard vraagt dit aan de zijde van de ontvanger en verzender wat werk om de certificaten uit te wisselen en te installeren, maar vervolgens is het e-mailverkeer veilig en gecodeerd.

Wat ziet een ontvanger?

Een ondertekende e-mail herkent de ontvanger aan het rode rozetje en een versleutelde e-mail herkent u aan de weergave van een slotje.

Interesse?

Heeft u interesse in de mogelijkheden en kosten?

Neem contact met ons op